Hva du kan gjøre for å sove bedre

Det er mange ting man skal og bør prioritere i sitt liv. Det er ulike ting som er såpass viktige for ddeg, og din livskvalitet at du aldri bør ta det for gitt. Det å sove godt er definitivt en utrolig viktig del. Det er mange studier som bekrefter at dersom man sover dårlig over en lenger periode vil det påvirke livskvaliteten, men også korte ned forventet levetid. Da er det verdt å undersøke hva du kan gjøre for å unngå det, som blant annet å følge tipsene våre her. 

 

 

Følg din biologiske døgnrytme

Om kvelden når det blir mørkt, skiller pinealkjertelen ut melatonin, som gjør oss søvnige. Morgendagslyset setter en stopper for melatoninet og vi blir våkne. Om vinteren er det spesielt viktig å «tanke» med dagslys midt på dagen. Hjernen vil ha kontraster.

Vær fysisk aktiv!

Fysisk anstrengelse på dagtid øker sjansen for en god natts søvn. Men ikke tren hardt om kvelden – helst etter klokken 19 – da det kan ta timer å kjøle seg ned.

Bestill leggetid

Etter 16 timers våkenhet trenger hjernen sårt hvile. Sørg for å få 6-9 timers søvn per natt.

Faste leggetider

Bestem deg for å sove syv timer mellom 23.00 og 06.00, for eksempel. Følg timeplanen strengt i begynnelsen – det er en effektiv måte å lære seg å sove godt igjen.

Lytt til kroppens signaler

Når du begynner å få “grus i øynene” og føler deg trøtt – legg deg. Ikke fortreng søvnhormonet ved å sitte foran lyssterke data- og TV-skjermer om kvelden.

Hjelp til å sove på traven

Senk farten om kvelden, demp lyset og slapp av, kanskje ved å lese en bok. Hold rommet kjølig.

Skriv en søvndagbok

Det er viktig å få tak i problemene dine. Skriv hver morgen hvor lenge du sov, hvordan du har det, hvordan gårsdagen var.

Ikke ligg søvnløs

Hvis du ikke har sovnet innen et kvarter – ikke legg deg våken i sengen. Stå opp og gjør noe stille som å lese en bok. Gå først til sengs når du blir skikkelig trøtt igjen.

Lær en avspenningsteknikk

Det er et effektivt verktøy for å slappe av. Lytt til en avslappingskassett eller app.

Bare gruble i løpet av dagen

Uløste problemer dukker ofte opp i hjernen når vi legger oss. Møt det med et kvarter om dagen for å tenke på problemene dine og bekymre deg.

Lær problemløsning

Skriv ned konkret hva problemet ditt er og tenk på løsninger. Hvis bekymringer fortsatt oppstår i løpet av natten – skriv dem ned i en blokk. Fortell deg selv: Jeg skal løse dette i morgen. Da kan hjernen slappe av.

Website http://muis.no
Posts created 5

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top