Velg sminke som ikke skader

Ingrediensene og produktene som brukes i sminke kan være mye forskjellig og rart. De aller fleste selskap passer på at produktene deres er trygge å bruke, vennlige for både miljøet og for huden. Men det kan jo uansett ikke skade om du lærer deg litt om hva du bør se etter, og hva som eventuelt kan skade. Spesielt ikke om du har en sensitiv hud, eller om du har allergier. 

I såper, deodoranter og hårprodukter er hormonforstyrrende stoffer og allergener vanlige.

I enkelte barberkremer, sminke og hudkremer finnes PFAS som kan gi leverskader, berørte dyrs evne til å få barn og som ikke brytes ned i naturen. PFAS (høyfluorerte stoffer) finnes i ansiktskremer, ansiktsmasker, eyeliners, foundations, high lightere, hårolje, leppestifter, barberskum, mascaraer, primere, pudder, serum, tannpirkere, øyeblyanter og øyenskygger hos flere populære merker på markedet.

 

 

Derfor er det farlig med miljøgifter i sminken

I dyreforsøk har enkelte PFAS påvirket immunforsvaret og leveren og svekket evnen til å få unger. Noen er også mistenkt for å forårsake kreft. Men de aller fleste PFAS-stoffene er fortsatt helt uprøvde. Vi vet rett og slett ikke hvordan de påvirker oss. Det vi vet er at PFAS ikke brytes ned i naturen i overskuelig fremtid. Når produktene brukes, kasseres produserte celler før eller siden når stoffene vannmiljøet, hvor de tas opp i kroppen av levende vesener, fra plankton til isbjørn.

De finnes ikke bare i skjønnhetsprodukter, men i veldig mange andre produkter. Alt fra allværsjakker, møbelstoffer, tepper, regntrekk, hurtigmatemballasje og stekepanner til brannskum, vaskemidler og skivoks har vist seg å inneholde PFAS.

Velg miljømerket sminke og hudkrem

Alle som har prøvd å lese en innholdsfortegnelse på en sjampo vet at det kan være vanskelig å forstå hva pakken egentlig inneholder. Inntil det er forbudt med miljøfarlige stoffer i forbrukerprodukter, har vi et enklere forslag: velg miljømerket! Godt Miljøvalg og Svanemerket har mange regler for at produktene som er merket skal påvirke menneskers helse og miljø minst mulig. Kravene og kontrollen håndteres av organisasjoner som er uavhengige av selskapet som selger produktet. Kravene skjerpes også jevnlig, noe som gjør at produktene blir mer og mer miljø- og helsesmarte. Når vi blir mange som tar små grønne valg i butikken, kan hele sortimentet endre seg.

Se opp for merkenes egne miljømerker

«Greenwashing» er når bedrifter prøver å fremstå som mer miljøvennlige enn de egentlig er. Med andre ord maler de seg selv som grønne. Flasken eller glasset kan si hvor “naturlig” eller “organisk” produktet er, og kan til og med ha et symbol for å gi inntrykk av at utsagnet er sant. Mange bedrifter har funnet opp sine egne symboler, det kan være et grønt blad eller noe som ser ut som et stempel, for at produktet skal fungere bedre mot natur eller helse. Symbolene trenger ikke å bety noe i det hele tatt.

Vær forsiktig

Det er alltid smart å være forsiktig med hva man bruker på kroppen sin, og det gjelder naturligvis også for sminke. Følg våre råd vær gang du skal kjøpe noe nytt!

Website http://muis.no
Posts created 5

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top